Kan vem som helst claima att de är vad som helst?

Har du ett Marketing Automation system eller är det en transformer

När min grabb var liten så hade han många coola leksaker, en av dem var en transformer, den kunde vara en livsfarlig robot ena stunden, nästa stund var den en grävmaskin eller en pansarvagn. Kan verkligen vilket system som helst, tex ett Marketing Automation system också transformeras till att bli något annat, tex en Customer Data Platform.

Vi ser det tyvärr allt oftare och oftare, i takt med att det kommer nya akronymer och nya paketeringar av funktionalitet som vi som marknadsförare behöver för att kunna optimera kundens upplevelse så krigar systemleverantörerna också om att vara den som svarar upp mot dessa akronymer och benämningar.

Om det skulle vara så att tex CRM system, Marketing Automation system, och Customer Data Platform är samma sak så finns det ju ingen anledning att ha olika benämningar på det, då kan vi ju sluta kalla det för Marketing Automation och Customer Data Platforms och bara prata om CRM system i stället.

Men jag anser definitivt att det finns en poäng med att kategorisera in systemen i olika grupper. Det blir bara rörigt för alla inblandade när dessa gränsdragningar inte är tydliga, dels blir det svårt att få loss resurser för investeringar om det inte är tydligt varken för oss själva eller för de som ska fatta beslut om investeringar vad det är för skillnad på tex CRM, Marketing Automation och Customer Data Platforms. Dessutom blir det rörigt kring vad man ska producera i det ena eller det andra systemet och det riskerar att i stället för att skapa sömlösa upplevelser, bygga ytterligare stuprör i processerna.

Vem ska då bestämma vad som är vad, det är givetvis inte en lätt uppgift och i praktiken så är det nog så att vem som helst idag kan claima att de är vad som helst. Men det finns nog ingen som tjänar på det, förutom den som vill sälja ett system som kanske väldigt kortsiktigt kan tjäna några tusenlappar extra. Men på lång sikt förlorar alla på att systemen idag enligt systemleverantörerna är någon form av transformers.

Recommended Posts